ABC-öarna

För holländarna är ABC-öarna som den Danska Karibien är för Danmark. Trots att de ligger utanför Venezuela tillhör dessa öar Holland och faller under det holländska kungahuset. Aruba och Curaçao har en status apart vilket betyder i stora drag att de får göra som de vill bara i överenskommelse med Holland. Det holländska rättsväsendet som militär och polis finns på plats.

ABC öarna ligger i ut kanten av orkanbältet och och har därför inte drabbats på över 100 år, kan därför besökas 365 dagar om året. Regnet faller som mest under våra höstmånader som till slut övergår till deras högsäsong. Tack vare den lilla mängden regn som faller, har dessa öar ett kargt landskap, inget man kan jämföra med de öar som ligger mer norrut  men som därför är mer utsatta för orkaner. Kommer det regn, då är det för det mesta välkommet och avsvalkande den stunden du sitter ute på stranden.

 Bonbini  välkomna

Unikt för ABC öarna: Utanför orkanbältet, du kan dricka vattnet från kranen, en året om destination.  Man kan flyga mellan öarna på 20 minuter.

Skatterna: Inkluderade för Atlantflygningen men skulle du flyga mellan öarna ska ni komma ihåg att betala flygskatter på respektive ö innan ni lämnar ön.
Visum: Ej visumkrav för nordbor och många europeiska länder.

Aruba 

Aruba

Aruba, som är den minsta av dom 3 öarna i dom Nederländska antillerna med 90000 invånare, är trots detta den mest turisttäta av öarna.
Aruba är 31 km lång och 10 km som bredast. Belägen endast 25 km norr om Venezuela.
Dom räknar med att ca 800.000 turister gästar ön varje år, men det är inget man märker av då dom flesta spelar golf, simmar, dyker, snorklar eller kanske ligger och njuter på en av världens 10 bästa stränder, Eagle beach.
Den lätta sanden är så vit att kontrasten till det azurblåa havet inbjuder till att bara slappna av och njuta av bad och sol. För att dyka på Aruba så måste du ta dig till utvalda delar av ön.

 

Mer information om Aruba >

 

Curaçao

Föreställ Dig ett resmål med politisk stabilitet, goda flygförbindelser, vänliga människor, fantastiskt klimat med svalkande passadvindar och dykning i världsklass. Curaçaos soldränkta ö på 12:e breddgraden, 70 km norr om Venezuela, har länge varit en väl bevarad hemlighet för skandinaviska resenärer. Men inte länge till! Allt fler nordbor hittar hit och KLM:s direktflyg från Amsterdam tar Dig till detta karibiska paradis på mindre än tio timmar. Curaçao är den största av de tre s.k. ABC-öarna med närmare 150 000 invånare. Här samsas mer än 50 olika nationaliteter på den 65 km långa och ca 15 km breda ön. Curaçao tillhör de Nederlänska Antillerna, vilka i sin tur tillhör det Nederländska kungariket. Holländska är officiellt språk, men många talar också papiamentu, öns eget språk. Engelska och spanska talas dessutom av de allra flesta på ön. Fantastisk shopping, underhållande nattliv, massor av museer, 41 olika stränder och dykning som lockar entusiaster från hela världen är bara några av Curaçaos många spännande aktiviteter

Mer information om Curaçao>

Bonaire 

Bonaire

Bonaire är den näst största ön av dom tre öarna, men med minst antal invånare.
Bara 11.000 människor bor på denna ön. Bonaire är ca 38 km lång och 6-11 km bred. Ön ligger ca 80 km norr om Venezuela och 50 km öster om Curacao.
Även turismässigt så är det den minsta ön till antalet, endast 40-50.000 turister gästar bonaire varje år.
Det gör att Bonaire känns mycket lugn och harmonisk. Hit kommer i första hand turister som söker avkoppling och harmoni.
Å andra sidan så finns här mängder med aktiviteter för dom som söker det. Man kan göra allt från cykeläventyr, snorkling, kajakutflykter och windsurfing för att nämna några.

I December 2002 anordnade man VM i windsurfing på Bonaire, då det är känt som en av jorden 20 bästa ställen för windsurfing!

Mer information om Bonaire>